cft

Outgrowing God | Richard Dawkins

Πρίν από μια εβδομάδα περίπου έφτασε στα χέρια μου το βιβλίο του σκεπτικιστή, επιστήμονα και βιολόγου Richard Dawkins με τίτλο ”Ο Ξεπερασμένος Θεός”, ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε το 2019. Επειδή η έκδοση του βιβλίου που κρατώ στα χέρια μου είναι γραμμένη στα αγγλικά, είχα την πεποίθηση ότι θα δυσκολευόμουν να το διαβάσω αλλά όχι. Ο Dawkins μέσα σε 12 κεφάλαια, εξηγεί με τεκμηριώμένες αντιλήψεις ότι δεν υπάρχει Θεός.


user

Anthi Mastrogiannaki

2 years ago | 5 min read

Υπόθεση:Πρίν από μια εβδομάδα περίπου έφτασε στα χέρια μου το βιβλίο του σκεπτικιστή, επιστήμονα και βιολόγου Richard Dawkins με τίτλο ”Ο Ξεπερασμένος Θεός”, ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε το 2019. Επειδή η έκδοση του βιβλίου που κρατώ στα χέρια μου είναι γραμμένη στα αγγλικά, είχα την πεποίθηση ότι θα δυσκολευόμουν να το διαβάσω αλλά όχι. Ο Dawkins μέσα σε 12 κεφάλαια, εξηγεί με τεκμηριώμένες αντιλήψεις ότι δεν υπάρχει Θεός.

Στο πρώτο κεφάλαιο με τίτλο ”Τόσοι πολλοί Θεοί”, ο Dawkins αναφέρει τις πιο γνωστές θρησκείες, Ιουδαισμός, Ισλαμισμός, Χριστιανισμός καθώς και λαούς στην Ινδία και άλλες χώρες που είναι πολυθειστές. Αναρωτιέται λοιπόν ο Dawkins πως γίνεται όλοι αυτοί οι λαοί αντί να πιστεύουν σε έναν και μοναδικό Θεό όλοι, να πιστεύουν στον δικό τους Θεό. Οι Μουσουλμάνοι έχουν δώσει στον Θεό τους την λέξη Αλλάχ ενώ οι Χριστιανοί πιστεύουν στον ένα και μοναδικό Θεό, στον Ιησού Χριστό και στο Άγιο Πνεύμα, όπου σύμφωνα με τον Dawkins εχουν τρείς οντότητες στις οποίες πιστεύουν. Οι καθολικοί Χριστιανοί από την άλλη πιστεύουν ως θεική οντότητα την Παναγία και όχι σε έναν Θεό όπως τον ορίζουν οι άλλες θρησκείες. Αν αναλύσουμε και την θρησκεία των πολυθειστών βλέπουμε ότι οι θεοί τους δεν είναι ούτε ένας ούτε δύο αλλά πολλοί. Έτσι λοιπόν θέλει να αποδείξει ο Dawkins και νομίζω ότι τα καταφέρνει ότι αν υπήρξε στα αλήθεια Θεός και είχε δημιουργήσει τον κόσμο και είχε φέρει τον Χριστό στον λαό του Ισραήλ γιατί όλοι οι λαοί να μην πιστεύουν σε έναν Θεό, σε έναν Χριστό, γιατί να πρέπει ο κάθε λαός να πιστεύει στον δικό του Θεό. Επειδή δεν υπάρχουν τεκμήρια που να αποδεικνύουν τον ερχομό του Ιησού Χριστού στον κόσμο που να είναι αποδεδειγμένα.

Στο δεύτερο κεφάλαιο συνεχίζει ο Dawkins ”Αν είναι αλήθεια”. Οι 4 από τους 12 μαθητές του Χριστού, ο Παύλος, ο Ματθαίος, ο Μάρκος και ο Ιωάννης πριν πεθάνει ο Χριστός κράτησαν εγκυκλίους με τα θαύματα και τις ιστορίες του. Αυτές οι εγκυκλιοι ανακαλύφθηκαν πολύ μετά τον θάνατο του Ιησού. Το πρόβλημα όμως αυτών των εγκυκλίων είναι ότι δεν συμφωνούν στα γραπτά κείμενα μεταξύ τους και ότι οι χρονολογίες ήταν διαφορετικές. Για να αντιληφθούμε όμως ότι κάτι δεν είναι αληθινό, ο Dawkins αναφέρει το εξής περιστατικό: το 1917 μια γυναίκα στο Γουινσκόνσινκ ταξίδευε στην εθνική με το αυτοκίνητο. Ξαφνικά στον ουρανό αντιλήφθηκε μια έντονη λάμψη και όλα γύρω από την περιοχή πήραν ένα φωτεινό κίτρινο χρώμα. Εκείνη την στιγμή η γυναίκα άφησε το τιμόνι και φώναξε ότι έγινε η Δευτέρα Παρουσία. Δυστυχώς μετά από αυτήν την κίνηση έγινε ένα μεγάλο δυστύχημα όπου η γυναίκα και 13 ακόμα άτομα έχασαν την ζωή τους. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που μπορεί να φτάσει το ανθρώπινο γένος για μια λανθασμένη πίστη. Αν η γυναίκα δεν διαστρέβλωνε τα γεγονότα δεν θα γινόταν το δυστύχημα και δεν θα πέθαιναν τόσοι ανθρώποι.

Στο κεφάλαιο τέσσερα αυτού του βιβλίου ο λόγος αναφέρεται στο ”Καλό Βιβλίο” όπου σύμφωνα με τους ορθόδοξους Χριστιανούς το βιβλίο αυτό είναι η Βίβλος. Στην Βίβλο αναφέρεται το σχέδιο του Θεού για να τιμωρήσει τον Ισραηλινό λαό. Ο Θεός λοιπόν για να δοκιμάσει την πίστη του Αβραάμ του έδωσε την εντολή να θυσιάσει τον γιό του τον Ισαάκ. Ο Αβραάμ φτάνει στον βωμό για να θυσιάσει τον Ισαάκ και ο Θεός τον σταματάει, στην θέση του Ισαάκ θυσιάζεται ένα αρνί. Σύμφωνα με την Βίβλο εδώ φαίνεται η πίστη του Αβραάμ στον Θεό. Ο Dawkins ομως αναφέρει, ο Θεός πράγματι είναι καλός; Και γιατί αφού είναι καλός έβαλε σε τέτοιο δίλημμα τον Αβραάμ και σκότωσε 3000 Ισραηλίτες για να έρθει η Βασιλεία του Θεού. Θα μπορούσε ο Αβραάμ να δείξει αλλιώς την πίστη του. Και όσον αφορά τον Κήπο της Εδέμ και τον Αδάμ και την Εύα, εφόσον ο Θεός ήθελε να ζούνβοι πρωτόπλαστοι και το ανθρώπινο γένος με όλες τις αξίες, γιατί έστειλε το καταραμένο φίδι και έβαλε σε πειρασμό την Εύα; Μήπως λοιπόν η Βίβλος το Χριστιανικό βιβλίο, δεν είναι το Καλό Βιβλιο που εγκωμιάζουν οι Χριστιανοί;

Στο κεφάλαιο πέντε αυτού του βιβλίου, ο Richard Dawkins αναρωτιέται αν χρειάζόμαστε τον Θεό για να είμαστε καλοί. Ο Θεός όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο κεφάλαιο, δεν είναι πάντα καλός. Δημιούργησε πολλές συμφορές στον Ισραηλινό λαό και πολλές πληγές στους Αιγυπτίους. Έβαλε πιστούς να φονεύσουν και να θυσιάσουν άλλους ανθρώπους στο ονομά του μόνο και μόνο για να αποδείξουν την πίστη τους σε αυτόν. Τότε λοιπόν πως αυτός ο Θεός βοηθάει τον άνθρωπο να πράττει σωστά; Σύμφωνα λοιπόν με την γνώμη του Dawkins ο Θεός δεν είναι απαραίτητος για να πράξει ο άνθρωπος το σωστό εφόσον έχει μυαλό και νευρικό σύστημα, είναι εκείνος υπεύθυνος για τις πράξεις του. Με τη λογική του λοιπόν και την ελεύθερη βούληση έχει την ελευθερία να πράξει αυτό που πιστεύει ότι είναι σωστό. Όχι λοιπόν ο άνθρωπος δεν χρειάζεται τον Θεό για να πράξει το σωστό.

Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου, ο Dawkins μας αναφέρει παραδείγματα μέσα από την Βιολογία σχετικά με το αν η κατασκευή κάθε οργανισμού κατασκευάστηκε από τον Θεό. Μας αναφέρει χαρακτηριστικά την γαζέλα και το τσιτάχ. Η γαζέλα έχει την ικανότητα να πηδάει μέχρι ένα πολύ μεγάλο ύψος και το τσιτάχ να τρέχει με 60 μίλια την ώρα. Και τα δύο αυτά ζώα έχουν τις δικές τους κατασκευές, η γαζέλα για να γλιτώνει από τον εχθρό και το τσιτάχ για να πιάνει το θηραμά του. Ο χαμελαίοντας από την άλλη δεν έχει μόνο μια ικανότητα αλλά δύο. Η μια ικανότητα είναι το μήκος της γλώσσας του, το οποίο είναι μεγαλύτερο από το μεγεθός του για να πιάνει το θηραμά του και η δεύτερη ικανότητα, να αλλάζει χρώμα στο σώμα του όταν βρίσκει για παράδειγμα πάνω σε ένα πράσινο φύλλο, το χρώμα του μεταβάλλεται σε πράσινο, αυτό το φαινόμενο λέγεται καμουφλάζ και είναι ένας τρόπος να προστατεύεται από τον εχθρό. Και τα δύο αυτά παραδείγματα ονομάζονται φυσική επιλογή.

Στα επόμενα δύο κεφάλαια ο Dawkins αναφέρει την μοναδικότητα των χρωμοσωμάτων. Αναφέρει το πως σχηματίζονται οι κρύσταλλοι, την μοριακότητα τους καθώς την χαμηλή θερμοκρασία και την υψηλή υγρασία που πρέπει να επικρατεί. Ακόμα γίνεται λόγος για την καταλυτική δράση των ενζύμων, την ταχύτητα δηλαδή των μεταβολών από μια κατάσταση με μια άλλη και την δημιουργία των αμινοξέων και των πρωτεινών.

Κριτική:Μέσα από το βιβλίο αυτό ο αναγνώστης δεν αλλαξοπιστεί, δεν γίνεται άθεος αλλά αντιλαμβάνεται με τεκμήρια την στάση του συγγραφέα όσον αφορά την πίστη. Φαίνεται μέσα από τις παραπομπές του βιβλίου, ότι ο Dawkins έχει ερευνήσει πρώτα πριν σθντάξει το βιβλίο. Μου άρεσε πάρα πολύ η δεύτερη ενότητα του βιβλίου επειδή αναφέρεται στην εξελικτική θεωρία του Κάρολου Δαρβίνου, στην φυσική και τεχνητή επιλογή, στο σχηματισμό των κρυστάλλων, στα γονίδια, στις γενετικές ικανότητες του τσιτάχ και της αντιλόπης, στα ένζυμα και στην καταλυτική τους δράση για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ζωή είναι το αποτέλεσμα της εξέλιξης και όχι η δημιούργία ενός δημιουργού όπως είναι ο Θεός.

Upvote


user
Created by

Anthi Mastrogiannaki

BSc in Agriculture. Hellenic Mediterranean University of Crete


people
Post

Upvote

Downvote

Comment

Bookmark

Share


Related Articles