cft

Σκακιστική Νουβέλα | Stefan Zweig

Σε ένα επιβατικό πλοίο που θα αναχωρούσε από την Νέα Υόρκη για το Μπουένος Άιρες, μια ομάδα σκακιστών ξεκινάει ένα ταξίδι. Αναμεσά τους βρισκόταν και ο Μίρκο Τσέντοβιτς, ο πιο διάσημος παίκτης σκακιού και πρωταθλητής. Ένας ερασιτέχνης παίκτης σκακιού αρχίζει να καλεί παίχτες για να παίξουν σκάκι μες το πλοίο. Ο ερασιτέχνης καλεί τον πρωταθλητή Τσέντοβιτς να παίξει μαζί του για να δεί τις αντιδράσεις του. Ξεκινάει το παιχνίδι κι όπως είναι φυσικό ο Τσέντοβιτς είναι κυρίαρχος και παίρνει την νίκη


user

Anthi Mastrogiannaki

2 years ago | 3 min read

Λίγα Λόγια για τον συγγραφέα:Ο Στέφαν Τσβάιχ γεννήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 1881 στην Βιέννη και πέθανε στις 22 Φεβρουαρίου 1942 στην Πετρόπολις της Βραζιλίας. Εκτός από κλασικός συγγραφέας, υπήρξε δημοσιογράφος, και βιογράφος. Την περίοδο 1920-1930 θεωρόταν ένας από τους δημοφιλέστερους συγγραφείς στον κόσμο. Ο πατέρας του λεγόταν Μόριτς Τσβάιχ και δούλευε ως υφασματοβιομήχανος και η μητέρα του λεγόταν Ίντα Μπρετάουερ και καταγόταν από οικογένεια τραπεζίτων. Ο Στέφαν Τσβάιχ σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης όπου το 1904 έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα με διατριβή στη Φιλοσοφία του Ιππόλυτου Τάιν. Αν και οι γονείς του ήταν Εβραίοι, η Εβραική θρησκεία δεν επηρέασε την οικογενειακή ζωή και τη μόρφωσή του. Το 1934 μετά την άνοδο του Χίτλερ, ο Τσβάιχ κατέφυγε στην Αυστρία και έπειτα στην Αγγλία. Έζησε στην αρχή στο Λονδίνο ενώ το 1939 μετακόμισε στο Μπαθ. Το 1940 κατέφυγε στις Η.Π.Α και από το 1941 στην Βραζιλία. Δυστυχώς στις 23 Φεβρουαρίου 1942 αυτός και η συζυγός του Λόττε φοβούμενοι και απελπισμένοι για το μέλλον της Ευρώπης και του πολιτισμού έδωσαν τέλος στις ζωές τους αυτοκτονώντας. Στα σημαντικότερά του έργα μέχρι σήμερα συμπεριλαμβάνονται α) Σκακιστική Νουβέλα, β) The World of Yesterday, γ) Letters from an Unknown Woman και δ) The Post Office Girl.

Μυθιστορήματα, Νουβέλες και Διηγήματα του ίδιου:1916: Die Legende der dritten Taube (Το παραμύθι του τρίτου περιστεριού), διήγημα, 1917: Die Frau und die Landschaft (Η γυναίκα και το τοπίο), νουβέλα, 1922: Die Mondscheingasse (Στο φως του φεγγαριού), διήγημα, 1922: Brief einer Unbekannten (Το γράμμα μιας άγνωστης), νουβέλα, 1922: Amok (Αμόκ), νουβέλα, 1922: Phantastische Nacht (Φανταστική νύχτα), νουβέλα, 1925: Angst (Φόβος), νουβέλα, 1925: Die unsichtbare Sammlung (Η αόρατη συλλογή), νουβέλα, 1927: Verwirrung der Gefühle (Σύγχυση αισθημάτων), νουβέλα, 1927: 24 Stunden Ans dem Leben einer Frau (Εικοσιτέσσερις ώρες από τη ζωή μιας γυναίκας), νουβέλα, 1927: Untergang eines Herzens, νουβέλα, 1928: Rahel rechtet mit Gott, 1929: Die Reise in die Vergangenheit (Ταξίδι στο παρελθόν), νουβέλα που ξαναεκδόθηκε το 1976 με προσθήκες, με τίτλο Widerstand der Wirklichkeit, 1929: Buchmendel, νουβέλα, 1935: Leporella (Λεπορέλλα), διήγημα, 1936: Der Flüchtling. Episode an Genfer See (Ο φυγάς. Επεισόδιο στη λίμνη της Γενεύης), διήγημα, 1937: Der begrabene Leuchter (Το θαμμένο κηροπήγιο), νουβέλα, 1939: Ungeduld des Herzens (Ανυπόμονη καρδιά), μυθιστόρημα, 1939: Rausch der verwandlung (Η μέθη της μεταμόρφωσης), μυθιστόρημα (πρωτοκυκλοφόρησε στη Γερμανία το 1982), 1941: Schachnovelle (Σκακιστική νουβέλα), νουβέλα που πρωτοκυκλοφόρησε μεταθανάτια (1942), 1941: Clarissa (Κλαρίσα), νουβέλα που ο συγγραφέας άφησε μισοτελειωμένη και πρωτοκυκλοφόρησε το 1990.

Υπόθεση:Σε ένα επιβατικό πλοίο που θα αναχωρούσε από την Νέα Υόρκη για το Μπουένος Άιρες, μια ομάδα σκακιστών ξεκινάει ένα ταξίδι. Αναμεσά τους βρισκόταν και ο Μίρκο Τσέντοβιτς, ο πιο διάσημος παίκτης σκακιού και πρωταθλητής. Ένας ερασιτέχνης παίκτης σκακιού αρχίζει να καλεί παίχτες για να παίξουν σκάκι μες το πλοίο. Ο ερασιτέχνης καλεί τον πρωταθλητή Τσέντοβιτς να παίξει μαζί του για να δεί τις αντιδράσεις του. Ξεκινάει το παιχνίδι κι όπως είναι φυσικό ο Τσέντοβιτς είναι κυρίαρχος και παίρνει την νίκη τότε εμφανίζεται ένας 40χρονος κύριος ο Δρ. Μπ ο οποίος με έναν παράδοξο τρόπο βοηθάει τον ερασιτέχνη να κατατροπώσει και να νικήσει τον πρωταθλητή Τσέντοβιτς.

Ο Δρ. Μπ κρύβει ένα μεγάλο μυστικό το οποίο το εκμυστηρεύεται στους ερασιτέχνες παίκτες του σκακιού. Ο Δρ. Μπ υπήρξε φυλακισμένος της Ναζιστικής Γερμανίας. Οι Ναζί το έκλεισαν για 4 μήνες σε ένα άδειο δωμάτιο ξενοδοχείου με κάγκελα στα παράθυρα για να του αποσπάσουν πληροφορίες. Ο Δρ. Μπ για να μην τρελαθεί ανακάλυψε στην τσέπη ενός φρουρού ένα βιβλίο σκακιού. Το πήρε και άρχισε να φτιάχνει μόνος του παρτίδες και συνδιασμούς του παιχνιδιού. Γλίτωσε από τα χέρια των Ναζί μετά από 4εις μήνες λόγω ενός γιατρού που τον βοήθησε επειδή ο Δρ. Μπ είχε αρχίσει να χάνει τα λογικά του.

Κριτική:Εξαιρετικός ο τρόπος που ο Stefan Zweig περνάει τον πρωταγωνιστή από την φυσιολογική ψυχολογική κατάσταση σε μια ψυχωτική διέγερση. Πως λοιπόν μια παρτίδα σκάκι μπορεί να δημιουργήσει τέτοια ψυχολογική πίεση σε έναν παίκτη, για να πω την αλήθεια μέχρι και ο πρωταθλητής Τσέντοβιτς άρχισε να πιέζεται. Εδώ έχουμε πάλι στοιχεία από το Ολοκαύτωμα και την Γερμανία του Αδόλφου Χίτλερ και βλέπουμε το κακό που δημιούργησαν τα βασανιστήρια της Γερμανίας στο μυαλό των αιχμαλώτων.

Upvote


user
Created by

Anthi Mastrogiannaki

BSc in Agriculture. Hellenic Mediterranean University of Crete


people
Post

Upvote

Downvote

Comment

Bookmark

Share


Related Articles